Wijzigingen Bewuzt basisverzekering

Elk jaar verandert er wel iets in de zorgverzekering. Het is belangrijk dat je dat weet. Op deze pagina vind je wat er verandert in de Bewuzt basisverzekering. 
Ben je benieuwd naar de premies van 2020? Bekijk dan het premieoverzicht
 • Gebitsprothese

  Voor een gebitsprothese heb je onze toestemming (een machtiging) nodig vanaf een bepaald bedrag. Deze bedragen zijn vanaf 1 januari 2020 lager, namelijk € 600 voor de boven- of onderkaak (was € 675) of € 1.200 voor beide kaken (was € 1.350).
 • Gehoorapparaten

  Heb je solo-apparatuur of een BAHA (bone anchored hearing aid) nodig om beter te horen? Als je vanaf 1 januari 2020 naar een zorgverlener zonder contract gaat, heb je vooraf onze toestemming (een machtiging) nodig.
 • Geneesmiddelen

  Worden bepaalde geneesmiddelen niet vergoed uit de basisverzekering omdat ze te duur zijn?  Dan heeft de minister van Medische Zorg vanaf 1 januari 2020 de mogelijkheid toestemming te geven voor de vergoeding van een gelijkwaardig geneesmiddel, als apothekers dit zelf kunnen maken. Dit wordt apotheekbereiding genoemd.
 • Hulphonden

  In de voorwaarden van 2020 is vastgelegd dat blindengeleidenhonden, hulphonden en signaalhonden alleen in bruikleen worden gegeven. De hond blijft eigendom van de hulphondenschool.
 • Hulpmiddelen

  • Heb je hulpmiddelen nodig? Daarvoor heb je vaak een verwijzing nodig. Vanaf 1 januari 2020 kunnen meer zorgverleners een verwijzing geven. Je hoeft hiervoor niet per se naar de medisch specialist. In het reglement hulpmiddelen vind je bij welke zorgverleners je terecht kunt voor een verwijzing. Voor antidecubitusbedden, matrassen en overtrekken was eerder geen verwijzing nodig. Vanaf 1 januari 2020 heb je hier wel een verwijzing voor nodig.  
  • Vanaf 1 januari 2020 gaan voor diverse hulpmiddelen de kwaliteitseisen omhoog. Het gaat om diverse verbandhulpmiddelen, aan-en uittrekhulpmiddelen, therapeutische elastische kousen, toebehoren bij zwachtelen en diabetesmateriaal. Wij vergoeden deze hulpmiddelen alleen als ze worden geleverd door leveranciers die aan de kwaliteitseisen voldoen. 
 • Kaakchirurgie

  Vanaf 1 januari 2020 heb je voor een aantal behandelingen bij de kaakchirurg vooraf onze toestemming (een machtiging) nodig. Het gaat om behandelingen die staan op de Limitatieve Lijst Machtigingen Kaakchirurgie.
 • Logeerkosten in plaats van vervoerskosten

  Moet je voor een behandeling langdurig over een grote afstand heen en weer reizen? Vanaf 1 januari 2020 kun je ook kiezen voor een vergoeding voor logeerkosten in plaats van vervoerskosten. Dit is mogelijk als je tenminste 3 dagen achter elkaar behandeld wordt. De vergoeding is maximaal € 75 per nacht. Voor deze vergoeding heb je onze toestemming (een machtiging) nodig.
 • Medisch-specialistische zorg

  Vanaf 1 januari 2020 mogen de GGD-arts, klinisch technoloog en klinisch fysicus audioloog je verwijzen naar medisch-specialistische zorg. 
 • Orthopedische schoenen

  Zorgverlener met contract
  Ga je voor orthopedische schoenen naar een zorgverlener die een contract met ons heeft? Dan heb je vanaf 1 januari 2020 onze toestemming (een machtiging) nodig als je voor het eerst orthopedische schoenen krijgt of ze vervangt binnen 18 maanden. Voor kinderen tot 16 jaar gaat het om de eerste aanschaf van orthopedische schoenen of vervanging binnen 6 maanden. 
  Daarnaast heb je toestemming nodig als je een zwaardere of duurdere voorziening nodig hebt, bijvoorbeeld als je overgaat van:
  • Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen op (semi-)orthopedische schoenen
  • Semi-orthopedische schoenen op orthopedische schoenen
  • Lage orthopedische schoenen op (extra) hoge orthopedische schoenen
  • Hoge orthopedische schoenen op extra hoge orthopedische schoenen
  • Zorgverleners waarmee wij contracten hebben vind je via onze Zorgzoeker.
  Zorgverlener zonder contract 
  Vanaf 1 januari 2020 heb je vooraf van ons toestemming (een machtiging) nodig als je voor orthopedische schoenen naar een zorgverlener gaat die geen contract met ons heeft. Hou er rekening mee dat je mogelijk een lagere vergoeding krijgt bij een zorgverlener zonder contract.
 • Sondevoeding

  Ga je voor sondevoeding naar een leverancier zonder contract, dan is daar vanaf 1 januari 2020 een gedeeltelijke vergoeding voor. Deze vergoeding was er nog niet. Leveranciers van sondevoeding vind je in onze Zorgzoeker. Deze staan niet meer in de verzekeringsvoorwaarden.
 • Stoppen-met-rokenprogramma

  Volg je een stoppen-met-rokenprogramma? Dan betaal je geen verplicht eigen risico. Vanaf 1 januari 2020 betaal je ook geen eigen risico voor de geneesmiddelen die je hierbij krijgt voorgeschreven. 
 • Specialistische zorg

  Zorg door specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten, wordt vanaf 1 januari 2020 vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze zorg heb je een verwijzing van de huisarts nodig. 
 • Verpleging en verzorging

  Vanaf 1 januari 2020 vergoeden wij alleen verpleging en verzorging als de zorgverlener een hbo-verpleegkundige in dienst heeft. Deze hbo-verpleegkundige moet de indicaties stellen. Zelfstandig werkende mbo-verpleegkundigen, verzorgenden niveau 3 of verzorgenden in de individuele gezondheidszorg (VIG-er) kunnen nog steeds zorg verlenen. Ze moeten dan wel samenwerken met een hbo-verpleegkundige die de indicatie stelt. De hbo-verpleegkundige moet ook bij de zorg betrokken blijven.
 • Verpleging, verzorging en GGZ

  Maak je voor verpleging en verzorging of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gebruik van een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan moet je vanaf 1 januari 2020 zelf de rekening bij ons declareren. Je zorgverlener kan dit niet meer voor je doen. Wij maken het bedrag aan jou over.
 • Zorgverlener zonder contract

  Kies je voor een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij vanaf 1 januari 2020 maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Dit was 70%. Hou er rekening mee dat je mogelijk een deel van de kosten zelf betaalt.
Terug naar het overzicht
Wil je de wijzigingen van meer verzekeringen bekijken, ga dan terug naar het overzicht.
Meer over vergoedingen
Wil je weten wat wij vergoeden voor jouw zorg? Hier vind je alle vergoedingen van 2019 en 2020.
Meer over voorwaarden
Ken je ook graag de kleine lettertjes van je verzekering? Bekijk dan de verzekeringsvoorwaarden.