Mijn kind wordt 18 jaar

Wordt je kind binnenkort 18 jaar? Of is hij/zij net 18? Dan verandert er veel, zoals de zorgverzekering. Vanaf de maand na zijn/haar verjaardag is je kind niet meer gratis met jou meeverzekerd. Wat betekent dit voor jou?

 

Wat verandert er als je kind 18 jaar wordt?

Je kind is tot zijn of haar 18e gratis met jou of je partner meeverzekerd voor ziektekosten. De maand nadat hij of zij 18 jaar wordt, moet jij of jouw kind premie gaan betalen. Ook heeft hij of zij dan een verplicht eigen risico van € 385. Het is verstandig om de zorgverzekering al ruim voor zijn of haar verjaardag te regelen. Je kunt vast de premie berekenen. 

Tip: Vraag zorgtoeslag aan!

Veel jongeren hebben recht op een maandelijkse zorgtoeslag. Zo betaal jij of je kind minder zelf voor de zorgverzekering.

Tip: Doe de verzekeringscheck bij Univé

Als je zoon of dochter 18 jaar wordt, verandert er vaak veel. Zo gaat hij of zij wellicht op zichzelf wonen, zelfstandig op verre vakanties of komt er een eerste auto. In sommige situaties is je kind verplicht om een eigen verzekering af te sluiten (zoals een inboedel- of en autoverzekering) en in sommige situaties is het in ieder geval goed om de mogelijkheden te verkennen. 

Onze partner Univé staat met ruim 500 adviseurs door het hele land voor je klaar en adviseert je graag. Bel of kom langs voor een verzekeringscheck in één van de winkels!

Eigen zorgverzekering of meeverzekerd? Bekijk de opties

Je kind kan een eigen zorgverzekering afsluiten. Of je kind blijft met je meeverzekerd. Wat doen de meeste 18-jarigen? Welke zorgverzekering past het beste bij jouw kind? We hebben de opties voor je op een rij gezet. En helpen graag de juiste keuze te maken!

Je kind kiest een eigen zorgverzekering. En betaalt zelf de premie en het eigen risico.

De meeste jongeren kiezen dit pakket:

Bewuzt Basisverzekering

€ 110,90 per maand bij € 385 eigen risico 

Ruim aantal zorgverleners met contract
Bewuzt is onderdeel van Coöperatie VGZ
Zorgverlener zonder contract
Maximaal 65% vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief
 • Inclusief gratis Tandongevallen-verzekering
 • Wij halen je kind automatisch van je polis af
Kies deze zorgverzekering

Liever een ander pakket?

Uw kind blijft met u meeverzekerd. En uw past de zorgverzekering en het eigen risico niet aan. In dat geval:

 • Houdt uw kind dezelfde zorgverzekering als nu
 • Heeft uw kind € 385 eigen risico
 • Betaalt u de premie en het eigen risico
 • Ontvangt u rond de verjaardag van uw kind automatisch een nieuwe polis
 • Blijft het zorgpasje van uw kind geldig

Kiest u deze optie?

Dan hoeft u niets te doen.

Hulp nodig bij je keuze?

Dit kun je kiezen bij een zorgverzekering.

 • Basisverzekering

  In Nederland is een basisverzekering verplicht. Zo is iedereen in één keer goed verzekerd voor de meest voorkomende zorg. Zoals huisartsbezoek, medicijnen of medisch specialistische zorg. Bewuzt heeft 1 basisverzekering.

 • Hoogte van het eigen risico

  Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 385. Wij betalen de zorgkosten als het eigen risico opgebruikt is. Er zijn uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts. Daarvoor betaalt niemand eigen risico.

  Verwacht je weinig zorgkosten voor je kind? Dan kun je kiezen voor een extra eigen risico. Dit heet het vrijwillig eigen risico. Dan wordt het eigen risico hoger, maar de premie wel lager.

  Tip: Zorg dat jij of je kind dan geld apart zet om het eigen risico te kunnen betalen. Stel, je kind heeft zijn/haar kniebanden gescheurd op het voetbalveld.

  • De rekening van het ziekenhuis is € 800. Het eigen risico is € 385.
  • Je betaalt dan € 385 zelf.
  • Wij betalen de rest van de rekening, namelijk € 415

  Het eigen risico is dan op. Heeft je kind de rest van het jaar nog vaker zorg nodig? Dan betalen wij die rekeningen.

  Eigen risico in het eerste jaar
  Het eigen risico van je kind in het jaar dat hij of zij 18 wordt berekenen we voor de rest van het jaar. Wordt je kind in juli 18 jaar? En heeft hij of zij een eigen risico van € 385? Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385/12 maanden x 5 resterende maanden).

 • Aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering

  Een basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kun je daarom een aanvullende verzekering voor je kind afsluiten. Dit is niet verplicht. Bedenk goed of dat voor jouw kind zin heeft. Heeft je kind een sterk gebit of nooit gaatjes? Dan heeft hij/zij niet zo veel aan een tandverzekering. De kosten voor de verzekering zijn dan hoger dan de rekening van de tandarts.

  Sport je kind veel en heeft hij/zij regelmatig een blessure? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie ruim vergoedt.

  Ook een bril of contactlenzen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering
Bel voor gratis advies

Dan kijken we samen welke zorgverzekering het beste bij je kind past. En helpen we met het wijzigen of afsluiten.

Bel: 088 – 131 16 55

Je kunt ons bereiken op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur. Je betaalt je gebruikelijke belkosten.

Checklist

Kies vóór de 18e verjaardag

Wil je de zorgverzekering van jouw kind wijzigen? Maak dan vóór zijn/haar 18e verjaardag een keuze.

Lees hier waarom

DigiD aanvragen

Met DigiD logt je kind in op websites van de overheid. En regelt hij/zij zorgzaken online in Mijn Bewuzt en de Bewuzt Zorg app.

Check wat je kind nodig heeft

Zorgtoeslag aanvragen

Veel jongeren hebben recht op zorgtoeslag. Zo betaal jij of betaalt je kind minder zorgkosten zelf.

Lees meer over zorgtoeslag

Kies een zorgverzekering

Kiest je kind een eigen zorgverzekering of blijft hij/zij met jou meeverzekerd? En welk eigen risico kiest je kind?

Check de opties

Handige tips

Bekijk waarom dat handig is

Benieuwd naar de premie?

Veelgestelde vragen

 • Ik wil dat mijn kind een eigen zorgverzekering kiest. Hoe haal ik hem/haar van mijn polis?

  We halen je kind automatisch van je polis af wanneer hij/zij een eigen zorgverzekering afsluit. Je hoeft hier niets voor te doen. Jouw kind kan zelf online zijn/haar premie berekenen en afsluiten.
 • Kan ik thuiswonende kinderen ouder dan 18 jaar ook meeverzekeren?

  Dat kan. Er is geen leeftijdsgrens voor de verzekerden op 1 polis. Ook wanneer je kind verhuist kan hij/zij meeverzekerd blijven.

  Houd er wel rekening mee dat jij de premie en het eigen risico voor je kind betaalt als hij/zij met jou meeverzekerd is.
 • Mijn kind wordt pas in de loop van het jaar 18. Waarom betaal ik zijn/haar premie al aan het eind van het voorgaande jaar vooruit?

  Betaal je per jaarbetaling? Dan schrijven wij eind december de premie voor alle verzekerden op jouw polis voor het komende jaar af. Omdat je kind in de loop van het jaar 18 jaar wordt, betaal jij ook voor hem/haar premie voor het deel van het jaar dat je kind premieplichtig is.

  Jij betaalt voor je kind premie voor hetzelfde pakket als hij/zij nu heeft. Dat is hetzelfde pakket dat jouw kind krijgt als je besluit zijn/haar zorgverzekering niet te wijzigen. Kiest jouw kind een eigen zorgverzekering of wijzig je de zorgverzekering van je kind? En heb je daardoor te veel betaald? Dan krijg je het te veel betaalde bedrag natuurlijk terug.
 • Wanneer betaalt mijn kind premie en eigen risico?

  Heeft je kind gekozen voor een eigen zorgverzekering? Dan betaalt je kind maandelijks premie. Maakt je kind zorgkosten? Dan betaalt je kind soms eigen risico.

  Eerste premie betaling

  De maand nadat je kind 18 jaar wordt, gaat hij of zij premie betalen voor de zorgverzekering. Een voorbeeld: je kind wordt op 5 juli 18 jaar. Vanaf 1 augustus betaalt je kind premie.

  Wanneer betaalt je kind eigen risico?

  Het eigen risico gaat in op de maand nadat je kind 18 jaar wordt. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg van de basisverzekering. Zoals een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Voor zorg uit de aanvullende verzekering betaalt je kind geen eigen risico.

  Hoe betaalt je kind het eigen risico?

  Heeft je kind gebruik gemaakt van zorg uit de basisverzekering? Dan brengen wij het eigen risico in rekening nadat wij de factuur van de zorgaanbieder hebben ontvangen. Je kind ontvangt dan een zorgkostenfactuur van ons. Hierop staat welke zorgaanbieder wat heeft gedeclareerd. En hoeveel eigen risico je kind moet betalen.

  Vrijwillig eigen risico

  Je kind kan ervoor kiezen om naast verplicht eigen risico ook een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je kind betaalt. Je kind betaalt in dat geval een groter deel eigen risico van de zorg uit de basisverzekering zelf.

 • Wordt de oude zorgverzekering van mijn kind opgezegd?

  Ja, als je kind voor een eigen zorgverzekering heeft gekozen, zeggen wij de oude zorgverzekering automatisch voor je op. Hiervoor hoef je niets te doen.
 • Wordt mijn kind automatisch van mijn polis gehaald als hij/zij afstudeert of 27 jaar wordt?

  Nee hoor. Ook dan kan je kind met jou meeverzekerd blijven. Er is geen leeftijdsgrens voor de verzekerden op 1 polis. Ook maakt het niet uit of je kind wel of niet studeert als hij/zij meeverzekerd wil blijven.