Mijn kind wordt 18 jaar

Wordt je kind binnenkort 18 jaar? Of is hij/zij net 18? Dan verandert er veel, zoals de zorgverzekering. Vanaf de maand na zijn/haar verjaardag is je kind niet meer gratis met jou meeverzekerd. Wat betekent dit voor jou? 

 

Wat verandert er als je kind 18 jaar wordt?

Jouw kind is tot zijn of haar 18e gratis met jou of je partner meeverzekerd tegen ziektekosten. De maand nadat hij of zij 18 jaar wordt, moet jij of jouw kind premie betalen voor zijn of haar zorgverzekering. Ook heeft hij of zij dan een verplicht eigen risico van € 385.

Tip: Vraag zorgtoeslag aan!

Veel jongeren ontvangen € 94 zorgtoeslag per maand. Zo betaal jij of je kind minder zelf voor de zorgverzekering.

Eigen zorgverzekering of meeverzekerd? Bekijk de opties

Je kind kan een eigen zorgverzekering afsluiten. Of je kind blijft met je meeverzekerd. Wat doen de meeste 18-jarigen? Welke zorgverzekering past het beste bij jouw kind? We hebben de opties voor je op een rij gezet. En helpen graag de juiste keuze te maken!

Je kind kiest een eigen zorgverzekering. En betaalt zelf de premie en het eigen risico.

De meeste jongeren kiezen dit pakket:

Bewuzt Basisverzekering

€ 105,95 per maand bij € 385 eigen risico 

Ruim aantal zorgverleners met contract
Bewuzt is onderdeel van Coöperatie VGZ
Zorgverlener zonder contract
Maximaal 70% vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief
 • Inclusief gratis Tandongevallen-verzekering
 • Wij halen je kind automatisch van je polis af
Kies deze zorgverzekering

Liever een ander pakket?

Uw kind blijft met u meeverzekerd. En uw past de zorgverzekering en het eigen risico niet aan. In dat geval:

 • Houdt uw kind dezelfde zorgverzekering als nu
 • Heeft uw kind € 385 eigen risico
 • Betaalt u de premie en het eigen risico
 • Ontvangt u rond de verjaardag van uw kind automatisch een nieuwe polis
 • Blijft het zorgpasje van uw kind geldig

Kiest u deze optie?

Dan hoeft u niets te doen.

Hulp nodig bij je keuze?

Dit kun je kiezen bij een zorgverzekering.

 • Basisverzekering

  In Nederland is een basisverzekering verplicht. Zo is iedereen in één keer goed verzekerd voor de meest voorkomende zorg, zoals een huisartsbezoek, medicijnen of medisch specialistische zorg. Bewuzt heeft 1 basisverzekering.

 • Hoogte van het eigen risico

  Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 385. De zorgverzekeraar betaalt zorgkosten pas als die hoger zijn dan het eigen risico. Er zijn uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts. Daarvoor betaalt niemand eigen risico.

  Verwacht je weinig zorgkosten voor jouw kind? Dan kun je kiezen voor een extra eigen risico. Dit heet het vrijwillig eigen risico. Dan wordt het eigen risico bijvoorbeeld € 885, maar wordt de premie wel lager.

  Tip: Zorg dat jij of je kind dan wel geld apart zet om onverwachte zorgkosten te kunnen betalen. Stel, je kind heeft zijn/haar kniebanden gescheurd op het voetbalveld en moet naar het ziekenhuis. Jij of je kind krijgt daarvan een rekening van € 800. Het eigen risico is € 385. Dit betekent dat jij of je kind € 385 zelf betaalt. De rest van de rekening, namelijk € 415, betaalt de zorgverzekering. Het eigen risico is dan op. Heeft je kind de rest van het jaar nog vaker zorg nodig? Dan betaalt de verzekering die rekeningen.

  Het eigen risico van jouw kind berekenen we voor de rest van het jaar. Wordt je kind in juli 18 jaar? En heeft hij of zij een eigen risico van € 385? Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385/12 maanden x 5 resterende maanden).

 • Aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering
  Een basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kun je daarom een aanvullende verzekering voor je kind afsluiten. Dit is niet verplicht. Bedenk goed of dat voor jouw kind zin heeft. Heeft je kind een sterk gebit of nooit gaatjes? Dan heeft hij/zij niet zo veel aan een tandverzekering. De kosten voor de verzekering zijn dan hoger dan de rekening van de tandarts.

  Sport je kind veel en heeft hij/zij regelmatig een blessure? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie ruim vergoedt.

  Ook een bril of contactlenzen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering
Bel voor gratis advies

Dan kijken we samen welke zorgverzekering het beste bij je kind past. En helpen we met het wijzigen of afsluiten. Bel: 088 – 131 16 55

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur. Je betaalt je gebruikelijke belkosten. 

Checklist

Overleg met jouw kind

Jij heb vast meer ervaring met zorgverzekeringen dan je kind. Adviseer en help hem/haar daarom.

Bekijk wat je kunt bespreken

Kies vóór de 18e verjaardag

Wil je de zorgverzekering van jouw kind wijzigen? Maak dan vóór zijn/haar 18e verjaardag een keuze.

Lees hier waarom

DigiD aanvragen

Met DigiD logt je kind in op websites van de overheid. En regelt hij/zij zorgzaken online in Mijn Bewuzt en de Bewuzt Zorg app.

Check wat je kind nodig heeft

Zorgtoeslag aanvragen

Veel jongeren ontvangen per maand € 94 zorgtoeslag. Zo betaal jij of betaalt je kind minder zorgkosten zelf.

Lees meer over zorgtoeslag

Kies een zorgverzekering

Kiest je kind een eigen zorgverzekering of blijft hij/zij met jou meeverzekerd? En welk eigen risico kiest je kind?

Check de opties

Handige tips

Bekijk waarom dat handig is

Veelgestelde vragen

 • Ik wil dat mijn kind een eigen zorgverzekering kiest. Hoe haal ik hem/haar van mijn polis?
  We halen je kind automatisch van je polis af wanneer hij/zij een eigen zorgverzekering afsluit. Je hoeft hier niets voor te doen. Jouw kind kan zelf online zijn/haar premie berekenen en afsluiten.
 • Wordt mijn kind automatisch van mijn polis gehaald als hij/zij afstudeert of 27 jaar wordt?
  Nee hoor. Ook dan kan je kind met jou meeverzekerd blijven. Er is geen leeftijdsgrens voor de verzekerden op 1 polis. Ook maakt het niet uit of je kind wel of niet studeert als hij/zij meeverzekerd wil blijven.
 • Kan ik thuiswonende kinderen ouder dan 18 jaar ook meeverzekeren?
  Dat kan. Er is geen leeftijdsgrens voor de verzekerden op 1 polis. Ook wanneer je kind verhuist kan hij/zij meeverzekerd blijven.

  Houd er wel rekening mee dat jij de premie en het eigen risico voor je kind betaalt als hij/zij met jou meeverzekerd is.
 • Mijn kind wordt pas in de loop van het jaar 18. Waarom betaal ik zijn/haar premie al aan het eind van het voorgaande jaar vooruit?
  Betaal je per jaarbetaling? Dan schrijven wij eind december de premie voor alle verzekerden op jouw polis voor het komende jaar af. Omdat je kind in de loop van het jaar 18 jaar wordt, betaal jij ook voor hem/haar premie voor het deel van het jaar dat je kind premieplichtig is.

  Jij betaalt voor je kind premie voor hetzelfde pakket als hij/zij nu heeft. Dat is hetzelfde pakket dat jouw kind krijgt als je besluit zijn/haar zorgverzekering niet te wijzigen. Kiest jouw kind een eigen zorgverzekering of wijzig je de zorgverzekering van je kind? En heb je daardoor te veel betaald? Dan krijg je het te veel betaalde bedrag natuurlijk terug.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord