Ikazia Ziekenhuis: omleiding 2019, contract 2020

Bewuzt maakt – net als andere zorgverzekeraars – afspraken over de hoeveelheid zorg die ziekenhuizen in een jaar vergoed krijgen. Ook met het Ikazia Ziekenhuis zijn afspraken gemaakt over de hoeveelheid zorg die zij in 2019 vergoed krijgen. Maar naar verwachting gaat het Ikazia Ziekenhuis meer zorg verlenen dan is afgesproken. Daarom verwijzen we nieuwe patiënten vanaf 1 juli 2019 zoveel mogelijk naar een ander regionaal ziekenhuis. Je hoeft je geen zorgen te maken: je kunt altijd terecht in een ziekenhuis. We proberen jou hierin zo goed mogelijk te begeleiden. Hieronder vind je daarom het antwoord op veelgestelde vragen.

Contract voor 2020

Goed nieuws! We hebben met het Ikazia Ziekenhuis een contract gesloten. Dat betekent dat je heel 2020 gewoon terecht kunt in dit ziekenhuis.

 

Veelgestelde vragen

 • Waarom kan ik niet bij het Ikazia terecht?
  Voor 2019 hebben het Ikazia Ziekenhuis en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ een beperking afgesproken voor de hoeveelheid zorg die het Ikazia Ziekenhuis dit jaar levert aan VGZ-verzekerden. Het Ikazia Ziekenhuis gaat naar verwachting meer zorg verlenen dan is afgesproken. Daarom bekijken het Ikazia Ziekenhuis en VGZ in onderling overleg of en hoe patiënten gedeeltelijk verwezen kunnen worden naar zorgaanbieders in de regio. Dit is van toepassing op nieuwe verwijzingen voor patiënten met een naturaverzekering (zoals de Bewuzt Basisverzekering). Voor alle verzekerden van VGZ is in de regio Rotterdam voldoende ziekenhuiszorg beschikbaar bij andere ziekenhuizen en klinieken in de omgeving.
 • Wat houdt zorgbemiddeling in?
  Zorgbemiddeling houdt in dat de afdeling Zorgadvies van Coƶperatie VGZ je helpt bij het vinden van een andere, passende instelling (ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum). Je kunt ze van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur bellen op 088 131 16 14. 
 • Naar welk ziekenhuis kan ik wel?
  Je kunt naar een ander ziekenhuis in (de regio) Rotterdam. Denk aan het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Oogziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis. Maar een van de andere ziekenhuizen zou ook kunnen. Onze zorgadviseurs (088 131 16 14) zoeken samen met jou een alternatief en houden zoveel mogelijk rekening met uw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. 
 • Tot wanneer geldt de omleiding? 
  De omleiding geldt dit jaar. Dus tot en met december 2019.  
 • Wanneer kan ik wel naar het Ikazia?  
  • Als je met spoed behandeld moet worden
  • Als je al met een behandeling bent begonnen
  • Als je zwanger bent
  • Als je een oncologische zorgvraag hebt (zorg bij kanker)
  • Als je kind (jonger dan 18 jaar) zorg nodig heeft
 • Ik ben al in behandeling. Moet ik dan ook naar een ander ziekenhuis? 
  Nee, dit geldt alleen voor nieuwe patiënten. Je bent een nieuwe patiënt als je met een nieuwe klacht komt waarvoor je niet in de jaren 2018 en 2019 in het Ikazia bent onderzocht en/of behandeld. Ben je al onder behandeling in het Ikazia? Dan kun je je behandeling in het Ikazia voortzetten.
 • Hoe zit het met de kosten van het vervoer en parkeren? 
  Misschien krijg je een budget voor vervoer en parkeren. Zo ja, dan berekenen we dit bedrag en maken het naar jou over. Je hoeft geen declaratieformulieren meer in te vullen. Je kunt dit budget regelen via onze zorgadviseurs op 088 131 16 14. Zij denken met je mee en kijken welk vervoermiddel het beste aansluit: openbaar vervoer of taxi. 
 • Is er altijd plaats in een ander ziekenhuis?
  Ja. Als je je voor zorgbemiddeling meldt bij de afdeling Zorgadvies van VGZ (088 131 16 14), informeert de zorgadviseur je over de wachttijd bij andere ziekenhuizen in de regio. De zorgadviseur houdt zoveel mogelijk rekening met jouw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.
 • Waar kan ik terecht met vragen? 
  Je kunt bellen met de zorgadviseurs van VGZ op telefoonnummer 088 131 16 14 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur. 
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord