Verpleging en verzorging met een pgb

Heb je langdurig verpleging en verzorging nodig? En wil je zelf jouw zorg regelen? Dat kan met een persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de zorgverzekering. Met dit budget regel je zelf welke zorgverlener(s) jouw thuiszorg uitvoeren. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor betalingen aan zorgverleners en de administratie van jouw budget.

Het gemak van verpleging en verzorging in natura

Wil je niet alles zelf regelen? Kies dan voor thuiszorg in natura. Je kiest uit onze selectie thuiszorgorganisaties. Bewuzt regelt samen met de zorgverlener alle financiƫle zaken. Jij hebt hier geen omkijken naar.

Thuiszorgorganisatie

Bekijk met welke zorgverleners bij jou in de buurt wij een contract hebben. Zoek op 'verpleging en verzorging'.

 

Persoonsgebonden budget: regelen

Pgb aanvragen

Verpleging en verzorging regelen met een pgb? Dan vraag je een indicatie aan bij een wijkverpleegkundige en vul je een pgb-aanvraag in.

Zorg vanuit pgb declareren

Wil je de geleverde zorg uit jouw pgb betalen? Dan kun je deze kosten achteraf bij ons declareren.

Pgb wijzigen

Verandert er iets in jouw situatie? Wissel je bijvoorbeeld van zorgverlener? Laat het ons zo snel mogelijk weten.

 

Veelgestelde vragen persoonsgebonden budget (pgb)

 • Wat moet ik doen als mijn pgb afloopt?
  1. Jij houdt zelf de einddatum van je pgb in de gaten. Hierover krijg je niet standaard een bericht van jouw zorgverzekeraar.
  2. Wij adviseren je om 13 weken voor het aflopen van jouw huidige indicatie contact op te nemen met een BIG-geregistreerde verpleegkundige niveau 5.
  3. Je kunt het beste minimaal 6 weken voor je indicatie verloopt, een nieuw pgb-aanvraagformulier indienen.
 • Ik stap over naar een andere zorgverzekeraar. Wordt mijn pgb dan overgenomen?
  Is de einddatum van de toegekende indicatie nog niet verlopen? Dan neemt jouw nieuwe zorgverzekeraar jouw toegekende indicatie over. Het is wel belangrijk om jouw pgb toekenningsbrief naar jouw nieuwe zorgverzekeraar te sturen. Pas dan neemt je nieuwe zorgverzekeraar jouw pgb over. Houd er rekening mee dat jouw nieuwe zorgverzekering andere tarieven kan hanteren. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van jouw pgb.
 • Ik ga met mijn zorg over naar de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Stopt mijn pgb dan automatisch?

  Nee, jouw pgb stopt niet automatisch. Wil je je pgb stopzetten? Stuur dan een ondertekende stopzettingsbrief of gebruik een wijzigingsformulier, met als bijlage de toekenningsbrief van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) , naar onderstaand adres:

  Bewuzt
  Afdeling ZA&B PGB
  Locker 56
  Postbus 445
  5600 AK Eindhoven

  Let op! Heb je eventueel teveel zorg gedeclareerd van jouw pgb? Dan vorderen wij dat extra bedrag bij jou terug.

 • Ik kan verpleging en verzorging krijgen van een thuiszorgorganisatie waarmee VGZ een contract heeft. Kan ik deze organisatie uit het pgb betalen?

  Gaat een gecontracteerde zorgverlener de volledige zorg leveren? Dan kom je niet in aanmerking voor een pgb. De gecontracteerde thuiszorgorganisatie declareert direct bij ons. Jij hebt er geen omkijken naar.

 • Moet ik een zorgovereenkomst afsluiten met een zorgverlener?

  Ja, jij moet zelf met al jouw zorgverleners een zorgovereenkomst afsluiten. Je sluit de overeenkomst bijvoorbeeld met een niet-gecontracteerde zorgorganisatie. Of met een familielid of kennis die de zorg aan jou levert. Jij zorgt zelf voor de betaling van jouw zorgverlener en je kunt de kosten bij ons declareren. Bekijk hier voorbeeldovereenkomsten van formele zorgverleners en informele zorgverleners. De zorgovereenkomst bewaar je voor jouw eigen administratie. In enkele gevallen vragen wij naar deze overeenkomst en kun je die opsturen. 

 • Ik ga tijdelijk naar het buitenland en wil daar ook verpleging en verzorging krijgen. Hoe regel ik dat?
  Dat hangt af van welke zorg je momenteel krijgt:
  • Krijg je momenteel zorg van een informele of formele zorgverlener? En gaat deze zorgverlener mee naar het buitenland? Dan hoef je dit niet door te geven.
  • Krijg je momenteel zorg van een informele of formele zorgverlener? En wil je in het buitenland zorg ontvangen van een andere formele zorgverlener? Vul dan het aanvraagformulier verpleging en verzorging buitenland in en stuur deze naar ons op. Let op: je kunt in het buitenland alleen zorg vergoedt krijgen die geleverd is door een formele zorgverlener. 

  Je kunt dit ingevulde formulier mailen naar: verplegingverzorgingbuitenland@vgz.nl
  Of per post (met postzegel) verzenden naar onderstaand adres:

  Bewuzt
  Afdeling Machtigingen
  T.a.v. team Buitenland
  Postbus 25150
  5600 RS Eindhoven

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord