Verpleging en verzorging thuis

Woon je zelfstandig en kun je af en toe hulp gebruiken? Dan kan verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging) een goede oplossing zijn.

Hoe werkt verpleging en verzorging thuis?

Een verpleegkundige of verzorgende biedt de zorg die je nodig hebt bij jou aan huis. Zo kun je langer thuis blijven wonen. Hieronder lees je hoe je thuiszorg aanvraagt. Vanuit de basisverzekering wordt verpleging en verzorging thuis vergoed. Een wijkverpleegkundige bekijkt samen met jou welke zorg je nodig hebt.

Hoe regel ik verpleging en verzorging thuis?

Stap 1: Regel een indicatie voor verpleging en verzorging thuis

Wil je verpleging en verzorging thuis ontvangen? Je hebt daarvoor een indicatie nodig. Maak een afspraak met een thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt om jouw indicatie te regelen. Het ZORGPLAN is onderdeel van de indicatie.

Tip: Kies je voor een thuiszorgorganisatie waarmee wij een contract hebben? Dan weet je zeker dat je de kosten voor de indicatiestelling volledig vergoed krijgt. Je vindt een thuiszorgorganisatie met contract bij jou in de buurt makkelijk en snel in de Zorgzoeker. Zoek op 'verpleging en verzorging'.

Stap 2: Kies welke thuiszorg je wilt

Je kunt thuiszorg laten regelen via een thuiszorgorganisatie of thuiszorg zelf regelen met een persoonsgebondenbudget (pgb). Bij zorg in natura heb je het grote voordeel dat alles geregeld wordt. Van contracten tot betalingen. Met een pgb regel je zelf het wie en wanneer, maar ook alle administratie.

Zorg in natura (alles laten regelen)

Voordelen

 • Contracten met zorgverleners zijn geregeld
 • Betalingen zijn geregeld
 • Ruime keuze in zorgverleners
 • Afspraken over wachttijden

Nadelen

 • Weinig invloed op tijdstip verzorging
 • Mogelijk wisselende zorgverlener(s)

Zorg met pgb (alles zelf regelen)

Voordelen

 • Zelf bepalen wanneer je wordt verzorgd
 • Zelf afspraken maken over wie jou verzorgt

Nadelen

 • Contracten met zorgverleners zelf regelen
 • Betalingen zelf regelen
 • Zelf een geschikte zorgverlener zoeken
 • Geen afspraken over wachttijden

Vergoedingen thuiszorg

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Heb je verpleging of verzorging aan huis nodig? Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het douchen of aankleden, het aanleggen van een katheter of verzorging van een wond.

Vergoeding vanuit de gemeente

Heb je begeleiding, huishoudelijke hulp of een aanpassing van jouw woning nodig? Dan kun je dit via de WMO bij jouw gemeente aanvragen. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage.

Vergoeding vanuit de overheid

Heb je de hele dag zorg of toezicht nodig? Dan kan het zijn dat je recht hebt op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt vergoed door de overheid. Je betaalt een eigen bijdrage.


Andere soorten zorg

Kindzorg

Kindzorg regelen via Bewuzt

Heeft jouw kind extra zorg nodig? Wij helpen je graag met het regelen van deze zorg.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg via VGZ
Het verzorgen van een geliefde in zijn of haar laatste levensfase is een heftige periode. Hierbij kun je natuurlijk alle steun gebruiken.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord