Gecontracteerde ziekenhuizen

Je bepaalt zelf naar welk ziekenhuis of welke kliniek je gaat. Wel is het goed om van tevoren even te kijken in onze Zorgzoeker of het ziekenhuis een contract met ons heeft. Dat kan namelijk schelen in de kosten voor je. 

Jouw keuze bepaalt je vergoeding

Om zorg goed en betaalbaar voor je te houden, maken we jaarlijks afspraken met ziekenhuizen over prijs en kwaliteit van de zorg. Die afspraken leggen we vast in een contract. Jouw keuze voor een ziekenhuis met of zonder contract bepaalt hoeveel je vergoed krijgt.

Voorkom een onverwachte rekening achteraf

Je kunt altijd jouw ziekenhuis zelf kiezen. Maar bij een ziekenhuis zonder contract betaal je dan een deel zelf. Check zelf in de Zorgzoeker of jouw ziekenhuis of kliniek een contract heeft voor de zorg die je nodig hebt. Zo voorkom je een onverwachte rekening achteraf. Ook het bereiken van het omzetplafond kan gevolgen hebben.

Veelgestelde vragen

 • Contracten met ziekenhuizen, wat heb ik daaraan?

  Goede vraag! Wat vind je belangrijk als je naar het ziekenhuis moet? Waarschijnlijk wil je de beste zorg, de laagste prijs en kies je het liefst zelf naar welk ziekenhuis je gaat. Precies over deze zaken gaan wij elk jaar in gesprek met ziekenhuizen. Samen maken we hier afspraken over. Deze afspraken leggen we vast in een contract. Wij streven ernaar om met álle ziekenhuizen een contract te sluiten. Voor bijna alle zorg. Tot nu toe is dat altijd gelukt.

  Voorbeeld: afspraken over prijs

  Wij zagen dat dezelfde behandeling soms in het ene ziekenhuis veel duurder is dan in het andere ziekenhuis. Daardoor zou je te maken kunnen krijgen met hogere rekeningen. Want veel behandelingen vallen onder het eigen risico. Wij maken daarom afspraken met ziekenhuizen over de prijzen die zij rekenen. Zo houden we de zorg betaalbaar.

  Voorbeeld: afspraken over de zorg

  Het kan zijn dat een ziekenhuis niet voldoet aan de normen van de beroepsgroep of van patiëntenorganisaties. Bijvoorbeeld omdat het ziekenhuis te weinig ervaring heeft met een bepaalde behandeling. Wij sluiten voor deze behandeling dan geen contract af met het ziekenhuis.

 • Weet mijn huisarts welke ziekenhuizen met VGZ een contract hebben?

  Veel huisartsen weten dat niet. Check dus altijd zelf even de Zorgzoeker voordat je een afspraak met jouw ziekenhuis maakt.