Wat betaal ik zelf?

Ben je naar een zorgverlener geweest? Dan kan het zijn dat je een deel van de rekening zelf betaalt.

Er zijn 4 redenen waarom je zelf iets betaalt

Zorg niet verzekerd

Jouw verzekeringspakket heeft geen vergoeding voor je zorgkosten.

Eigen risico

Je betaalt de eerste € 385 voor zorg uit de basisverzekering zelf. Met vrijwillig eigen risico kun je dit bedrag verhogen.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg, medicijnen en hulpmiddelen geldt een eigen bijdrage.

Zorgverlener zonder contract

Bij een zorgverlener zonder contract betaal je een deel zelf.


Zorgverlener zonder contract

Je kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Maar het kan voor jouw vergoeding uitmaken of jouw zorgverlener een contract met ons heeft. Als jouw zorgverlener geen contract heeft, betaal je soms een deel zelf.


Eigen risico

Eigen risico betekent dat je de eerste € 385 voor zorg uit de basisverzekering zelf betaalt. Pas daarna krijg je een vergoeding voor jouw zorgkosten.

 • Hoe weet ik hoeveel eigen risico ik moet betalen?
  Dit is afhankelijk van 3 dingen:
  • Hoeveel vrijwillig eigen risico je hebt
  • Hoeveel eigen risico je dit jaar al gebruikt hebt
  • De kosten van jouw behandeling
  Onze zorgadviseurs kunnen voor je zien hoe duur een bepaalde behandeling is. Wil je weten wat de stand van jouw eigen risico is? Kijk dan in Mijn Bewuzt of in de Bewuzt Zorg app.
 • Wanneer ontvang ik de factuur voor het eigen risico?

  Zodra wij de rekening van uw DBC (Diagnose Behandeling Combinatie) van het ziekenhuis ontvangen. Wij bekijken dan of je nog een bedrag moet betalen. Zo ja, dan ontvang je een factuur voor het eigen risico. Soms ontvangen wij de rekening van uw DBC heel snel, soms wacht het ziekenhuis lang met het versturen van de rekening. Hierdoor kan het helaas gebeuren dat je dit jaar nog een factuur krijgt voor het eigen risico van vorig jaar. Voor de factuur van het eigen risico kijken wij naar het kalenderjaar waarin de behandeling (DBC) is gestart.

  Wat is een DBC?

  Een DBC is een pakketje met alle kosten van jouw behandeling. 

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord