Machtiging voor zorg in het buitenland

Soms kan het voorkomen dat je liever naar een zorgverlener in het buitenland gaat. Bijvoorbeeld omdat een behandeling in Nederland niet kan. Dat begrijpen we. Heeft deze zorg geen spoed? Zorg dan wel dat je altijd toestemming (een machtiging) van ons hebt. Want zonder die machtiging krijg je geen vergoeding. En dat is zonde!

Altijd een machtiging nodig voor een zorgverlener zonder contract

Wist je dat we met best wat zorgverleners in het buitenland afspraken (een contract) hebben? Je vindt ze door in de Zorgzoeker te zoeken op het woord 'buitenland'. Je kunt ook het land invullen waar je behandeld wilt worden. De velden 'postcode' en 'straal' laat je leeg. Klik daarna op 'Gecontracteerde zorg buitenland'. Je ziet dan alle zorgverleners in het buitenland waarmee we een contract hebben. Ga je toch voor een zorgverlener zonder contract? Lees dan hieronder hoe je in 5 stappen een machtiging aanvraagt.

In deze gevallen heb je ook een machtiging nodig

Als je 1 of meerdere nachten opgenomen wordt. Of als je naar het buitenland gaat voor zorg die geen spoed heeft. Bijvoorbeeld voor een maagverkleining of plastische chirurgie. We noemen dat 'geplande' zorg:

 • Je krijgt tijdens je tijdelijke verblijf in het buitenland zorg die ook uit te stellen is tot je terug bent in Nederland
 • Je gaat voor een behandeling speciaal naar het buitenland. Bijvoorbeeld omdat er in Nederland een wachtlijst is of omdat er in Nederland geen behandeling mogelijk is.

Zo vraag je een machtiging aan

Hulp nodig?
Bij vragen over het versturen van de aanvraag kun je contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag.
 1. Vraag je Nederlandse arts om een verwijzing en een diagnose

  Vraag een verwijsbrief op bij je arts
 2. Vraag je (buitenlandse) zorgverlener om een behandelplan en om een overzicht van de kosten

  Vraag je behandelend specialist uit het buitenland om een persoonlijk behandelplan en een overzicht van de kosten (offerte). Het is belangrijk dat beide documenten in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans geschreven zijn. Anders kunnen wij de aanvraag voor je machtiging niet beoordelen. Graag ontvangen wij de documenten op briefpapier van het ziekenhuis of de instelling en ondertekend door je behandelaar uit het buitenland. Vergeet niet om deze gegevens in het behandelplan op te nemen: ziektegeschiedenis, diagnose en de voorgestelde behandeling.
 3. Vul het aanvraagformulier in en verzamel alle documenten

  Vul het aanvraagformulier medische specialistische zorg buitenland volledig in. En verzamel alle noodzakelijke documenten:

  • Verwijsbrief van je Nederlandse zorgverlener
  • Persoonlijk behandelplan en een overzicht van de kosten van je buitenlandse zorgverlener
 4. Stap 4

  Heb je het aanvraagformulier helemaal ingevuld? Dan stuur je jouw aanvraag samen met de andere documenten gemakkelijk digitaal naar ons op:

  Liever per post? Dat kan door alle documenten in een envelop met postzegel te sturen naar: 

  Bewuzt
  Afdeling Machtigingen Buitenland
  Postbus 25150
  5600 RS Eindhoven

  Let op: een aanvraag die per post binnenkomt, blijft langer liggen. Dit komt doordat ook onze medewerkers de RIVM-richtlijnen volgen en thuiswerken. Sorry daarvoor.

 5. Je ontvangt een reactie van ons

  Je hoort binnen 10 werkdagen of je de machtiging krijgt, of dat we nog meer informatie nodig hebben.