Voorkeursbeleid medicijnen

Van een aantal medicijnen vergoeden we alléén de variant met de laagste prijs. Dit noemen we het voorkeursbeleid. Zo houden we de zorg betaalbaar en jouw premie zo laag mogelijk.

Om welke medicijnen gaat het?

Dat zie je in het overzicht met voorkeursmedicijnen (2020). Soms verandert deze lijst. De apotheek weet altijd welke middelen geleverd mogen worden. 

Je krijgt goede en goedkopere medicijnen vergoed

Vaak maken meerdere fabrikanten een medicijn met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit. Wij vergoeden het goedkoopste medicijn: het voorkeursmedicijn. Alle voorkeursmedicijnen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Voorkeursmedicijn: geen eigen risico

Met het voorkeursbeleid besparen we flink op de zorgkosten. Dat is ook voordelig voor jou! Je ziet dit namelijk terug in je premie. Ook tellen voorkeursmedicijnen en -producten niet mee voor je eigen risico. Vraag bij je apotheek dus altijd naar het voorkeursmedicijn.

De terhandstellingskosten vallen wel onder het eigen risico. Dit is het bedrag dat je betaalt voor de dienstverlening van je apotheek. Bijvoorbeeld de uitleg over het gebruik van de medicijnen en de bijwerkingen.

Je apotheker zorgt dat je het juiste medicijn krijgt

Wij hebben met artsen afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Je apotheker zorgt er dan voor dat je het voorkeursmedicijn krijgt.

Uitzondering voor gebruik medicijn ander merk 

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat het voor jou medisch noodzakelijk is om toch een medicijn van een ander merk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je een allergie hebt voor een vul- of hulpstof van het voorkeursmedicijn. Dan krijg je het andere (duurdere) middel vergoed. Je arts vermeldt dan ‘medische noodzaak’ op het recept. De kosten van dit medicijn vallen volledig onder je eigen risico.

Medische noodzaak

Er kan alleen sprake zijn van medische noodzaak als je het voorkeursmedicijn al een keer hebt gebruikt. Wij hebben apothekers gevraagd dit te controleren. Het is dus mogelijk dat de apotheker, in overleg met je arts, afwijkt van het recept en je toch het voorkeursmedicijn meegeeft.

Bekijk ook

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord