Kosten van de apotheek (terhandstellingskosten)

Haal je een medicijn bij de apotheek? Dan betaal je ook voor de dienstverlening van de apotheek. En voor een begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn. Deze kosten vallen onder je eigen risico. 

Je betaalt voor dienstverlening apotheek

Jouw apotheek rekent kosten voor de dienstverlening: de terhandstellingskosten. Dit bedrag komt bovenop de kosten van jouw medicijn. Deze dienstverlening bestaat bijvoorbeeld uit:

  • Bewaken dat je geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt
  • Controleren of de voorgeschreven sterkte en het voorgeschreven gebruik juist zijn
  • Het samenstellen van het medicijn

Kosten begeleidingsgesprek voor nieuw medicijn

Krijg je het medicijn voor de eerste keer of is het vorige gebruik langer dan een jaar geleden? Dan geeft jouw apotheker je een uitgebreide voorlichting over het medicijn. Dit noemen we het 'begeleidingsgesprek nieuw medicijn'. De apotheker legt uit hoe je het medicijn moet gebruiken en geeft je een uitgebreide uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Deze kosten staan apart vermeld op jouw nota of declaratie.

Datum begeleidingsgesprek en medicijn op vergoedingenoverzicht

Staan de kosten van je medicijn met een andere datum op het vergoedingenoverzicht dan de kosten van het eerste uitgiftegesprek? Wij leggen je uit hoe dit kan:

  • Je gaat op 19 mei naar de huisarts. De huisarts stuurt het recept voor je medicijn naar de apotheek.
  • De apotheek voert op 19 mei het medicijn in het systeem in. Dit is ook de datum die je op het vergoedingenoverzicht terugziet voor de kosten van het medicijn.
  • Het medicijn is 19 mei nog niet klaar, daarom haal je het op 20 mei op bij de apotheek. Aan de balie vindt een eerste uitgiftegesprek plaats. De kosten voor dit gesprek staan dan met de datum 20 mei op het vergoedingenoverzicht.

De hoogte van de kosten verschilt per apotheek

Je betaalt voor elk medicijn waar een recept voor nodig is terhandstellingskosten en de kosten voor het begeleidingsgesprek. De hoogte van deze kosten verschilt per apotheek, per medicijn en per tijdstip. Meestal is het tarief bij de eerste keer dat je een medicijn krijgt ongeveer € 12. Maar dit bedrag kan soms ook lager of hoger zijn. Bijvoorbeeld als:

  • Je het medicijn ’s avonds of in het weekend haalt
  • De apotheker het medicijn zelf moet maken
  • Je medicijn is verpakt in een weekdoseersysteem

Kosten vallen onder eigen risico

Wanneer je een voorkeursmedicijn krijgt, betaal je niets voor het medicijn. Je betaalt wel de terhandstellingskosten en de kosten voor het eerste uitgiftegesprek. Deze kosten vallen onder jouw eigen risico. De rekening krijg je later van Bewuzt.

Meer weten? Neem contact op met je apotheker

Voor meer informatie over de terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek kan je terecht bij jouw apotheker.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord