Je zorgverzekering opzeggen

Jammer dat je Bewuzt wil verlaten. Je hebt daar vast een goede reden voor. Maar soms is je pakket wijzigen al voldoende. Wij helpen je graag om een goede keuze te maken. Ook als je wil opzeggen.

Hulp nodig bij je keuze?

Bel ons voor een verzekeringscheck. In een persoonlijk gesprek bespreken we samen met jou of we je een zorgverzekering kunnen bieden die past bij jouw wensen.

Doe een verzekeringscheck!

Bel 088 - 131 16 55

Je kunt ons bereiken op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur. Je betaalt je gebruikelijke belkosten.

Hoe kun je je zorgverzekering opzeggen? 

Stap 1

Je zegt je zorgverzekering telefonisch op. Telefonisch kunnen we je het beste helpen. Bel ons op 088 - 131 17 50. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur. Wij helpen je graag.

Stap 2

Je ontvangt per brief een bevestiging van je opzegging

Wil je alleen je aanvullende optie beëindigen?

Dat kun je zelf doen in Mijn Bewuzt.

Partner of kind van je polis afhalen?

Je gezinslid wordt automatisch van de polis gehaald als je gezinslid zelf een eigen verzekering afsluit óf bij iemand anders op de polis wordt gezet.

Heb je nog een nota om te declareren?

Je kan nog tot 3 jaar na opzegging nota’s declareren.

Wanneer kun je jouw zorgverzekering opzeggen?

Je opzegging moet uiterlijk 31 december van dit jaar bij ons bekend zijn. Let op: Je bent verplicht om vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat vervolgens met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Wil je tussentijds opzeggen?

In sommige situaties kun je ook tussentijds je zorgverzekering opzeggen.

 • Bekijk de situaties waarin je tussentijds kunt opzeggen

  Ik ga scheiden

  Ga je scheiden en sta je als medeverzekerde op de polis van jouw partner? Dan mag de hoofdverzekerde jou op elk moment van de polis afhalen. Je kunt vervolgens zelf bij ons jouw zorgverzekering afsluiten. Bel met onze klantenservice via 088 - 131 16 55. Wij nemen graag je situatie en de mogelijkheden met je door.

  Ik ga wonen, werken of studeren in het buitenland

  Als je in het buitenland gaat wonen, werken of studeren, ben je soms verplicht om in Nederland verzekerd te blijven.

  Mijn kind wordt 18 jaar

  Wordt je kind binnenkort 18 jaar? En wil de 18-jarige zelf een zorgverzekering nemen? Dan kun je als ouder of verzorger de huidige polis beëindigen. Je kind kan dan zelf een zorgverzekering afsluiten in de maand nadat hij of zij 18 wordt. Advies nodig? Bel dan met 088 - 131 16 55.

  Mijn werksituatie verandert

  Verandert er iets aan je werksituatie? Dan kun je in sommige gevallen jouw zorgverzekering opzeggen. Wat er mogelijk is, hangt af van je situatie. De overheid heeft voor iedere situatie regels bepaald. Onze klantenservice neemt graag jouw situatie en mogelijkheden met je door. Bel daarom met 088 - 131 16 55.

  Bewuzt wijzigt de verzekeringsvoorwaarden in mijn nadeel

  Het kan voorkomen dat Bewuzt de voorwaarden van de zorgverzekering moet wijzigen, of de hoogte van de premie. Dit kan midden in een kalenderjaar gebeuren. Is dit in jouw nadeel? Dan mag je jouw zorgverzekering opzeggen. Dat kan vanaf de dag dat de wijziging ingaat tot één maand na de wijzigingsdatum. Bel met onze klantenservice op 088 - 131 16 55. Wij helpen je graag.

Wil je je zorgverzekering opzeggen omdat je situatie verandert?

 • Mijn kind wordt 18 jaar en gaat zelf zijn of haar zorgverzekering regelen

  Je kind kan zelf een zorgverzekering afsluiten in de maand nadat het 18 wordt. Onze klantenservice geeft je graag advies en regelt de wijziging voor je. Bel daarom met 088 - 131 16 55.
 • Ik ga scheiden

  Als je de verzekeringsnemer van de polis bent, dan kun je je zorgverzekering alleen per 1 januari opzeggen. De verzekering van de medeverzekerde kan wel het gehele jaar opgezegd worden. Je leest er meer over op onze pagina scheiden of uit elkaar. Of bel met onze klantenservice via 088 - 131 16 55. Wij nemen graag je situatie en de mogelijkheden met je door.
 • Ik ga wonen, werken of studeren in het buitenland

  Als je in het buitenland gaat wonen, werken of studeren ben je soms verplicht om in Nederland verzekerd te blijven.

Wil je om een andere reden opzeggen?

 • Bewuzt wijzigt de verzekeringsvoorwaarden in mijn nadeel

  Het kan voorkomen dat Bewuzt de voorwaarden van de zorgverzekering moet wijzigen, of de hoogte van de premie. Dit kan midden in een kalenderjaar gebeuren. Is dit in jouw nadeel? Dan mag je je zorgverzekering opzeggen vanaf de dag dat de wijziging ingaat tot één maand na de wijzigingsdatum. Wil je graag toelichting of advies over de gevolgen voor je zorgverzekering? Bel onze klantenservice.

  Wij helpen je graag. Is Bewuzt verplicht om de voorwaarden te wijzigen vanwege veranderde wetgeving? Dan kun je niet tussentijds opzeggen.

 • Ik vind de premie te hoog

  Wij kijken graag samen met je of je zorgverzekering voordeliger kan. Met onze 4 aanvullende opties bepaal je zelf waarvoor je betaalt. Neem voor een verzekeringscheck contact op met onze klantenservice via 088 - 131 16 55.
 • Ik betaal voor zorg die ik niet nodig heb

  Dat is natuurlijk zonde van je geld. Bij Bewuzt kun je kiezen om je alleen te verzekeren voor de zorg die je nodig denkt te hebben. We nemen graag met je door welke zorg je wel gebruikt en welke verzekering dan voor jou het voordeligst is. Bijvoorbeeld een andere aanvullende optie. Kies slim, en bel daarom met 088 - 131 16 55.
 • Ik ben niet tevreden over de service van Bewuzt

  Dat vinden wij erg jammer. Bewuzt wil een goede zorgverzekering bieden voor een lage premie. We horen graag waarom je niet tevreden bent en of we je kunnen helpen. Bel daarom met onze klantenservice via 088 - 131 16 55.
 • Ik wil de verzekering van een overledene opzeggen

  Gecondoleerd met het verlies van je naaste. Je hoeft de zorgverzekering van de overledene niet op te zeggen. Wij ontvangen dit bericht via de Basisregistratie personen (BRP) en wij beëindigen automatisch de zorgverzekering. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord