Declareren

Wil je een nota declareren? Dat kan eenvoudig online via Mijn Bewuzt of met de Bewuzt Zorg app. Wij verwerken de nota binnen 4 werkdagen.
Log in en declareer via Mijn Bewuzt

Volg de status van je declaratie

Je kunt je ingediende én verwerkte declaraties terugvinden onder Verbruikte zorg in Mijn Bewuzt. Of in de Bewuzt Zorg app onder Declaratieoverzicht.
Declareren voor een ander

Declareren voor een verzekerde met een klantnummer?

Declareer met klantnummer
PGB declareren

Heb je een persoonsgebonden budget (pgb) voor verpleging en/of verzorging? Dan kun je de gemaakte kosten achteraf declareren.

Lees meer over PGB declareren
Waar moet mijn declaratie aan voldoen?

Wij kunnen je declaratie alleen verwerken als de volgende informatie op de nota staat:

 • naam, adres en geboortedatum van verzekerde
 • soort behandeling (inclusief prestatiecode)
 • het bedrag per behandeling
 • de datum van de behandeling
 • naam en adres van de zorgaanbieder en praktijk
 • factuurnummer
 • factuurdatum
Machtiging vervoer
Machtiging vervoer afbeelding
Voor zittend ziekenvervoer heb je vooraf toestemming van ons nodig.
Buitenlandse nota
Buitenlandse nota declareren afbeelding
Met een buitenlandse nota hebben we vaak extra informatie van je nodig.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer krijg ik te horen of mijn declaratie is goedgekeurd of afgewezen?

  Heb je jouw declaratie via de Bewuzt Zorg app of Mijn Bewuzt ingediend? Dan krijg je binnen 4 werkdagen bericht van ons. Heb je je declaratie per post ingediend? Dan duurt het 10 werkdagen. Geen zorgen: je ontvangt altijd een bericht. 
 • Wanneer ontvang ik mijn geld?

  Heb je jouw declaratie via de Bewuzt Zorg app of Mijn Bewuzt ingediend? Dan ontvang je het bedrag dat wij vergoeden binnen 4 werkdagen op je rekening. Heb je je declaratie per post ingediend? Dan duurt het iets langer: 10 werkdagen.

  Wij verrekenen te betalen kosten met te ontvangen bedragen. Het kan dus voorkomen dat je minder geld ontvangt dan de vergoeding van jouw declaratie.
 • Online declareren lukt niet, wat moet ik doen?

  Je kunt heel gemakkelijk declareren via de Bewuzt Zorg app

  Liever per post?
  Bij nota’s van Nederlandse zorgverleners hoef je geen declaratieformulier meer mee te sturen. De originele nota is voldoende. Controleer wel of alle noodzakelijke informatie op de nota zelf staat (zie het informatieblok hierboven). Stuur deze samen met je nota naar: Bewuzt, Postbus 25030, 5600 RS Eindhoven.

  Vervoerskosten en buitenlandse zorgkosten declareren

  Lukt het niet om online je vervoerskosten en buitenlandse zorgkosten te declareren? Dan zijn er twee andere formulieren: declaratieformulier vervoerskosten en logeerkosten of het declaratieformulier buitenland hulp. Ook deze stuur je naar: Bewuzt, Postbus 25030, 5600 RS Eindhoven.

  Declareren zittend ziekenvervoer
  Wil je een vergoeding voor zittend ziekenvervoer? Dan heb je altijd vooraf toestemming van ons nodig. Je vraagt toestemming aan met het formulier medische verklaring zittend ziekenvervoer.

  IVF en fertiliteitsbevorderende behandelingen
  Heb je IVF of andere fertiliteitsbevorderende behandelingen in het buitenland gehad? Gebruik dan het declaratieformulier fertiliteit in het buitenland om deze kosten te declareren. Stuur dit formulier op naar Bewuzt, Postbus 25030, 5600 RS Eindhoven.
 • Heb ik een declaratieformulier nodig om te declareren?

  Nee, de originele nota is al voldoende om te kunnen declareren. Maar let op: een declaratieformulier heb je nog wel nodig als je vervoerskosten of zorgkosten in het buitenland declareert. 
 • Tot wanneer kan ik een declaratie indienen?

  Haasten is niet nodig: je kunt nota’s tot 3 jaar na het begin van de behandeling indienen.
 • Waar moet mijn buitenlandse nota aan voldoen?

  Zorg dat alle gegevens die we nodig hebben op de nota staan en dat de nota in de juiste taal is geschreven. Ook vragen we je soms om extra informatie mee te sturen. Dan kunnen wij jouw declaratie snel verwerken. Op deze speciale webpagina staat stap voor stap beschreven hoe je een buitenlandse nota declareert, dan komt het zeker goed.
Placeholder

Geef een waardering aan jouw arts, tandarts of fysio

Ben je goed geholpen? Of kan het beter? Dit soort ervaringen met de zorg deel je op ZorgkaartNederland. Dan help je een ander om beter voor een zorgverlener te kunnen kiezen.