Zorgtoeslag: hulp bij het betalen van jouw zorgverzekering

Zorgtoeslag is geld dat je krijgt van de overheid om jouw zorgverzekering te betalen. Iedereen met een lager inkomen heeft hier recht op. Je moet deze toeslag wel zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Controleer of je recht hebt op zorgtoeslag

Dat kun je testen met een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Je moet ouder zijn dan 18 jaar en een zorgverzekering hebben. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen. Zorgtoeslag kan in 2021 oplopen tot € 107 per maand. Bekijk de tabel met de bedragen per maand.

Zorgtoeslag aanvragen: bij de Belastingdienst

Via de website van de Belastingdienst vraag je zorgtoeslag aan. Er zijn websites die de aanvraag voor je willen regelen maar er geld voor vragen. Dat is niet nodig. Aanvragen is gewoon gratis.

De 4 meest gehoorde redenen om geen zorgtoeslag aan te vragen

Verzekerden zijn soms voorzichtig met aanvragen van zorgtoeslag. Je vraagt deze toeslag aan met een schatting van je inkomen. Een aantal maanden later volgt de definitieve berekening. Dan bestaat de kans dat je een deel moet terugbetalen, of dat je extra zorgtoeslag krijgt.

Toch hopen we dat je zorgtoeslag aanvraagt. Want geen zorgtoeslag aanvragen is erg zonde. Zeker als je daar wel recht op heeft. Daarom hebben we een aantal handige tips voor je.

 • De aanvraag is te moeilijk voor mij

  Dan kun je hulp vragen. Je kunt bellen met de BelastingTelefoon. Of je kunt terecht bij één van deze servicepunten. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort of identiteitskaart.

 • Ik ben bang dat ik een deel terug moet betalen

  Achteraf aanvragen

  Ben je bang dat je zorgtoeslag terug moet betalen? Dan kun je ook zorgtoeslag achteraf aanvragen. Dan krijgt je altijd het juiste bedrag. Je kunt tot 1 september zorgtoeslag aanvragen voor vorig jaar.

  Spaarrekening

  Je kunt de zorgtoeslag ook apart houden op een spaarrekening. Dan heb je dat geld altijd nog achter de hand als je een deel moet terugbetalen.

 • Ik heb geen inkomen, dus ook geen recht op zorgtoeslag

  Dit klopt niet. Als je een zorgverzekering hebt, heb je gewoon recht op zorgtoeslag. In jouw geval zelfs het maximale bedrag! Vooral aanvragen dus. Heb je weer inkomen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de Belastingdienst.

 • Mijn ouders betalen mijn zorgverzekering, dus ik krijg geen zorgtoeslag

  Als je ouders jouw zorgverzekering betalen, krijgen ze niet automatisch zorgtoeslag. Je kunt gewoon zelf zorgtoeslag aanvragen. Het inkomen van je ouders heeft geen invloed op jouw zorgtoeslag.

Verandert jouw situatie? Geef het zo snel mogelijk door

Als jouw situatie verandert. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen of meer verdient. Dan heeft dat invloed op de hoogte van je zorgtoeslag. Daarom is het belangrijk om veranderingen meteen door te geven aan de Belastingdienst.