Gespreid betalen van je eigen risico

Verwacht je jouw hele eigen risico te gebruiken? Dan kun je bij Bewuzt kiezen om je verplicht eigen risico in 10 termijnen te betalen.

Let op! Heb je net een zorgverzekering bij Bewuzt afgesloten? Dan kun je pas vanaf 1 januari 2022 gespreid betalen eigen risico aanvragen.
Log in om gespreid betalen verplicht eigen risico aan te vragen

Voorkom verrassingen

Met gespreid betalen hoef je niet onverwachts in één keer een groot bedrag te betalen. Én weet je vooraf waar je aan toe bent.

Zo werkt gespreid betalen eigen risico

 • Je betaalt van eind februari tot en met eind november een bedrag van € 38,50 per persoon per maand. Ook als je nog geen zorgkosten hebt gemaakt.
 • Heb je aan het einde van het jaar te veel betaald? Dan ontvang je dit bedrag in het eerste kwartaal van het volgende jaar automatisch terug.
Aanvragen voor 2022
Aanvragen gespreid betalen eigen risico voor 2021 is niet meer mogelijk. Wel alvast voor 2022. Dit kan tot en met 31 januari 2022 via Mijn Bewuzt.

Voorwaarden 

Je kunt gespreid betalen aanvragen als je:
 • Op 1 januari van het jaar waarin je jouw eigen risico gespreid wilt betalen bij ons bent verzekerd
 • 18 jaar of ouder bent
 • Verwacht dat je het eigen risico gaat gebruiken
 • Geen vrijwillig eigen risico hebt naast het verplicht eigen risico

Betaal je nu jouw eigen risico gespreid?

Dan hoef je je niet opnieuw aan te melden voor deze regeling. Als je voldoet aan de voorwaarden wordt de regeling automatisch voor je verlengd in 2022. Je kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn Bewuzt. Heb je in 2021 te veel betaald? Dan krijg je dit bedrag in het eerste kwartaal van 2022 automatisch terug. 

Veelgestelde vragen

 • Ik heb meerdere verzekerden op mijn polis. Kan ik voor iedereen gespreid betalen eigen risico aanvragen?

  Je kunt gespreid betalen eigen risico aanvragen voor alle verzekerden die voldoen aan de voorwaarden gespreid betalen eigen risico. Ben jij de hoofdverzekerde en wil je zelf geen gebruikmaken van deze regeling? Maar een medeverzekerde op je polis wel? Dan kun je gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. Betaling van de termijnbedragen loopt wel via de hoofdverzekerde.
 • Kan ik na 31 januari nog gespreid betalen eigen risico aanvragen?

  Je kunt je niet meer aanmelden voor dat jaar. Je kunt gespreid betalen voor het verplicht eigen risico aanvragen tot en met 31 januari. Vraag je het na 31 januari aan, dan geldt de aanmelding voor het volgende jaar. Wel kun je dat jaar gebruikmaken van een gewone betalingsregeling voor je openstaande facturen.
 • Ik heb alle 10 termijnen voor betaald, maar ik heb mijn eigen risico niet volledig gebruikt. Hoe krijg ik mijn geld terug?

  In het eerste kwartaal van het volgende jaar krijg je van ons een eindafrekening. Hierop zie je precies wat je hebt betaald en hoeveel eigen risico er in rekening is gebracht. Heb je niet je volledige eigen risico gebruikt? Dan ontvang je het verschil automatisch op je rekening.
 • Ik wil mijn eigen risico niet langer gespreid betalen. Hoe kan ik dat stopzetten?

  Je kunt de deelname op elk moment zelf beëindigen via Mijn Bewuzt. Dan ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico betalen wij dan aan je terug. Als je nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaal je het resterende bedrag in 1 keer.
 • Ik kom niet in aanmerking voor gespreid betalen eigen risico. Is er voor mij een andere regeling mogelijk?

  Ja, je kunt dan een betalingsregeling voor openstaande facturen bij ons aanvragen. Zo kun je jouw facturen toch in termijnen betalen.
Betalingsregeling het hele jaar door afsluiten
Past gespreid betalen eigen risico niet helemaal bij jouw situatie? Dan kun je er ook voor kiezen om een betalingsregeling af te sluiten. Bijvoorbeeld als je onverwachts een hoge rekening hebt ontvangen. Een betalingsregeling afsluiten kan het hele jaar door. Lees meer over de voorwaarden en hoe je dit eenvoudig zelf regelt.