Op maat gemaakte medicijnen

Het kan zijn dat je een op maat gemaakt medicijn nodig hebt. Bijvoorbeeld als de sterkte of vorm van een bestaand medicijn voor jou niet geschikt is? Je wilt weten of wij deze medicijnen vergoeden. Op deze pagina geven we meer informatie over de vergoeding voor op maat gemaakte medicijnen. 

Bekijk de lijst met medicijnen die je vergoed krijgt

In deze verschillijst staan de gewijzigde vergoedingen voor op maat gemaakte medicijnen. Hierin zie je of de vergoeding van jouw medicijn is gewijzigd. En of er aanvullende voorwaarden gelden voor een vergoeding. Voor medicijnen die niet op de lijst staan, verandert er niets in de vergoeding.

Gedurende het jaar verandert de vergoeding niet

Alle zorgverzekeraars samen bepalen of zij een op maat gemaakt medicijn (ook wel doorgeleverde apotheekbereiding genoemd) vergoeden. En onder welke voorwaarden. Dit doen zorgverzekeraars in overleg met artsen, patiëntenorganisaties en apothekers. Afgesproken is dat de vergoeding gedurende het jaar niet verandert. Alle zorgverzekeraars gebruiken dezelfde lijst.

Vergoeding voor antidepressiva afbouwmedicatie

Wil je jouw antidepressiva afbouwen? Maar kom je niet uit met geregistreerde medicijnen? Dan kun je een vergoeding krijgen voor op maat gemaakte medicijnen. De vergoeding is voor afbouwen in 8 weken. Je bouwt dan met wekelijkse doseerstappen af naar 0. Je apotheker kan je vertellen of deze vergoeding ook voor jou mogelijk is.

Geen vergoeding voor:
  • Apotheekbereidingen voor een afbouwschema met doseerstappen van minder dan 1 week (bijvoorbeeld 1 stap per dag)

Wordt jouw medicijn niet (meer) vergoed?

In (bijna) alle gevallen is er een alternatief medicijn dat wij wel vergoeden. Je kunt met jouw arts of apotheker bespreken welk medicijn je als alternatief kunt gebruiken.

Geen alternatief medicijn beschikbaar?

Dan kun je jouw situatie aan ons voorleggen. Vraag jouw arts of apotheker om toestemming aan te vragen voor de doorgeleverde apotheekbereiding die jij nodig hebt.

Wat is een doorgeleverde apotheekbereiding?

Een doorgeleverde apotheekbereiding is een op maat gemaakt medicijn dat is bereid door een grootbereider (een bereidingsapotheek). Een apotheek kan zo'n bereiding daar bestellen en doorleveren aan de patiënt. Vandaar de naam doorgeleverde apotheekbereiding.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord